Naše proč

Věříme v tradici, věříme v poctivost,
věříme v to, dělat správné věci pořádně.

Proto ve Vlachově Březí vracíme život pivovaru, který tam byl po staletí, proto pivo vaříme z vody, sladu a chmele, proto jej kvasíme klasicky v otevřených kádích a necháváme dlouho zrát.


A proto nefiltrujeme a nepasterujeme, abyste si mohli vychutnat čerstvé živé pivo plné chuti.

Prohlídky pivovaru

Komentované prohlídky pivovaru spojené s ochutnávkou všech aktuálně vyráběných piv jsou možné:

Pouze skupiny větší než 10 osob
Termín a čas po telefonické domluvě
Doba trvání cca 45min. 100 Kč / osoba
Konkrétní termín prohlídky pivovaru pouze po předchozí telofnické domluvě na tel. čísle 605 264 305
Historie Pivovar dnes Březí tým Galerie

Historie

Historie vaření piva
ve Vlachově Březí
sahá až do roku 1538.

Tehdy bylo Vlachovo Březí povýšeno z obce na městečko a současně s tím získalo i právo vařit pivo. První doloženou písemnou zprávu o existenci Panského pivovaru ve Vlachově Březí je ta o prodeji pivovaru z roku 1623.

Kolem roku 1670 potom došlo k výrazné přestavbě a rozšíření Panského pivovaru a to do podoby, ve které je pivovar dodnes.

Po této přestavbě se stal Panský pivovar ve Vlachově Březí jedním z nejvýznamnějších svého druhu v jižních Čechách. Výrobu spodně kvašeného piva přinesl do Vlachova Březí sládek Johann Schmied v roce 1852.

Historicky nejvyššího výstavu 4480 hl pak dosáhl pivovar v roce 1894 za působení sládka Vojtěcha Fanfuleho. Konec pivovarské činnosti se datuje do roku 1924, kdy bylo odprodáno veškeré strojní zařízení.

Hlavní kvašení probíhá klasicky v otevřených kádích.

Hlavní kvašení probíhá klasicky v otevřených kádích.

Po konfiskaci v roce 1946 a komunistické devastaci se budova pivovaru dočkala nejprve nové střechy v roce 2003 a potom celkové rekonstrukce vnějšího pláště a významné části vnitřních prostor v letech 2014-2015.

V roce 2017 byla založena společnost Panský pivovar Vlachovo Březí s.r.o. s cílem obnovit tradici vaření piva ve Vlachově Březí a to přímo v historických prostorách pivovaru.

Záhy po založení společnosti byla podepsána dlouhodobá nájemní smlouva části budovy pivovaru s městem Vlachovo Březí a začaly práce na přípravě stavebního a technologického projektu.

Celý rok 2018 se potom nesl ve znamení citlivé rekonstrukce sklepů, varny, skladových a administrativních prostor tak, aby se začátkem roku 2019 mohlo začít s instalací pivovarské technologie.

Prohlédnout naše piva

Pivovar dnes

V roce 2019 se tedy po 95 letech v Panském pivovaru ve Vlachově Březí začalo znovu vařit pivo a historická památkově chráněná budova opět slouží svému původnímu účelu.

Společnost Panský pivovar Vlachovo Březí s.r.o. zahájila pivovarský provoz 1.6.2019, kdy bránu pivovaru konečně opustilo pivo z první uvařené várky. 

Citlivá rekonstrukce vnitřních prostor trvala přesně 1 rok během níž byl pivovar kompletně vybaven novou technologií z dílny Pacovských strojíren. Hlavnímu sálu, jehož interiér navrhoval arch. David Vávra, vévodí měděná dvounádobová varna o objemu 22 HL spolu s dlouhým výčepním pultem. V původních sklepních prostorách jsou potom umístěny ležácké a přetlačné tanky, spilka a strojovna s chlazením. 

Hlavní kvašení probíhá klasicky v otevřených kádích.

Naším cílem je obnovit výrobu piva v objemu, pro který byla tato budova v 17. století postavena, tj. 5 tis. HL/ rok. Věrni odkazu slavné české pivovarské tradice kvasíme naše pivo výhradně v otevřených kádích a necháváme dlouho zrát v ležáckých tancích, díky čemuž získává naše pivo příjemný a nezaměnitelný říz. Chlazení každého tanku nebo kádě je řízeno samostatně, čímž jsou našemu pivu zajištěny naprosto optimální podmínky v každé fázi jeho výroby. 

Používáme místní vodu z původních pivovarských studní, která splňuje nejpřísnější hygienické normy a vaříme z moravského sladu a žateckého chmele. Pro svrchně kvašená piva pak používáme speciální americké a australské chmely.

Březí tým

Radek
Zakladatel

Hledám věci, které mají hlubší smysl. Proto jsem odešel z korporátního světa a začal dělat něco, čemu věřím, že je správné.

Jako spotřebitele mě uráží, jak většina velkých firem v honbě za ziskem ztrácí respekt ke svému řemeslu a ke svým produktům. Ať už jde o rohlíky, šunku nebo bohužel i to naše vyhlášené české pivo. Tradiční receptury a tradiční postupy dostávají co proto a nahrazují se levnějším, rychlejším a méně kvalitním.

S hrdostí na českou pivovarskou tradici chci dělat pivo tak, jak si myslím, že se dělat má a vrátit lidem to, co jim ti velcí vzali.

Jarda
Sládek a spolumajitel

Pivo je můj koníček, moje vášeň. Proto jsem do toho šel, abych vařil pivo tak, jak si myslím, že se vařit má. S respektem k našim předkům a řemeslu, které oni dostali na úplný vrchol ve světě.

S vášní k pivu a hrdě na to, co dělám. Živé, nefiltrované, nepasterované pivo plné chuti.

Aleš
Zakladatel

I když nejsem expert na pivo, ale spíš na řízení firem a ekonomiku, do projektu jsem se rozhodl vstoupit hned na jeho počátku.

Radkovo nadšení, touha a sen postavit si vlastní pivovar, ve kterém budeme vařit pivo s respektem k řemeslu a spotřebitelům, bylo velmi nakažlivé a přesvědčující.

Nosná myšlenka, kterou Radek při našich diskuzích často opakoval „S hrdostí na českou pivovarskou tradici chci dělat pivo tak, jak si myslím, že se dělat má a vrátit lidem to, co jim ti velcí vzali“ je v dnešním globalizovaném světě zaměřeném na zisk jako bílá vrána a má svou platnost nejenom u piva.