Čím se lišíme

Vracíme život pivovaru a děláme věci jinak!
Věříme v to, dělat správné věci pořádně.

Zakládáme si na principech poctivého piva a tradičního pivovarnictví.

  • Hlavní kvašení v otevřených kádích
  • Chmelení na 4x
  • Dlouhá doba zrání
Hlavní kvašení probíhá klasicky v otevřených kádích.
Hlavní kvašení probíhá klasicky v otevřených kádích.
  • Vyšší plnost a nižší obsah alkoholu
  • Sládek spolumajitelem
  • Ne PETkám. Naše pivo výhradně v sudech nebo ve skle

Kvašení v otevřených kádích

Otevřené kvašení piva je založeno na staletých tradicích a je specialitou tradičního českého pivovarnictví. Během hlavní fermentace v otevřených kvasných kádích dochází k pomalému kvašení, čímž se zachovává originální receptura a jedinečná chuť piva. Drtivá většina dnešních průmyslových pivovarů používá pro tento proces uzavřené tanky, kde je hlavní fermentace piva zrychlena zvýšeným tlakem. My jsme se rozhodli dělat pivo tak, jak si myslíme, že se dělat má a vrátit lidem to, co jim ti velcí vzali. Díky pomalé fermentaci má naše pivo dostatek času k hlubokému kvašení ještě před samotným zráním v nádržích a utváří si svůj jedinečný charakter s podmanivou chutí.

Chmelové aroma díky chmelení 4x

Chmel je nenahraditelnou surovinou, bez které se neobejde tradiční výroba piva. Právě díky této výjimečné rostlině získává pivo svou hořkou chuť a ušlechtilé aroma. Každá odrůda chmele je však specifická trochu jinak a je důležité vědět, jak s touto alchymií naložit. V našich recepturách nejvíce využíváme Žatecký poloraný červeňák, který patří mezi nejvýznamnější odrůdy chmele pěstované v České republice. Přednostmi této odrůdy jsou charakteristické aroma a lahodná nahořklost, které ještě více umocňují tradiční odkaz pivovarnického řemesla.

Dvojnásobná doba zrání ležáků

Některé věci nelze uspíšit a u doby zrání to platí obzvlášť. Právě v tento čas probíhá dokvašování, během kterého se pivo sytí oxidem uhličitým a definuje se jeho výsledná chuť. Doba zrání se poté liší v závislosti na typu a stupňovitosti piva. Stejně tak je proces přesně vyměřený na míru dané receptuře a osobitosti piva. Ležáky získaly své pojmenování právě díky dlouhé době zrání. Ty naše zrají v řádu 8 až 10 týdnů, což je dvojnásobně delší doba oproti standardu. Tento delší čas zrání poté dotváří tu onu nezaměnitelnou chuť a jedinečný říz našich piv.

Unikátní charakteristika plné chuti a nižšího objemu alkoholu

K naší filozofii patří víra v tradice a poctivost. Tento odkaz jsme se rozhodli vtisknout do našich piv, a proto jsme pyšní, že můžeme lidem nabídnout ležáky v nekompromisní kvalitě. Nejen samotné kvality, ale i unikátní chuti našich piv dosahujeme skrze kvalitní české suroviny, ze kterých nehodláme slevit. Celý koncept výroby našich piv poté dotváří tradiční postupy, ze kterých také nechceme ustoupit. Díky tomu všemu máme možnost navázat na tradici živého nepasterizovaného piva, které má menší obsah alkoholu, ale o to větší množství zbytkového extraktu, jenž dává našemu pivu charakteristickou plnost. 

Sládek pivovaru spolumajitelem

Pivovarské řemeslo není jen obyčejné zaměstnání. Je to tvrdá práce na celý den včetně víkendů. Pokud ale tomu, co děláte, věříte a máte to rádi, tak se z práce stane srdeční záležitost, která vás žene dál. Náš sládek Jarda, který je současně i spolumajitelem pivovaru, má přes 30 let zkušeností v tomto oboru. Pivo pro něho není jen koníček. Pivo je jeho vášeň, které se věnuje dnes a denně. Vaření piva se za ta léta stalo jeho nedílnou součástí a díky ní každé ráno vstává s úsměvem. Sám Jarda říká: „Šel jsem do toho, abych vařil pivo tak, jak si myslím, že se vařit má a mohl být hrdý na to, co dělám. To vše s respektem k našim předkům a řemeslu, které oni dostali na úplný vrchol ve světě.“

Neplníme do PET lahví

Uvařit dobré a kvalitní pivo není jednoduchá záležitost. Vyžaduje to hodně poctivé práce, dodržení časově náročných postupů, úsilí a mnoho dalšího. Pokud se ale vše dodrží, tak je výsledek k nezaplacení. Proto naše piva nikdy neuvidíte v PET lahvích. Bylo by to stejné jako napsat světový bestseller na krabici od pizzy. U plastových lahví je velké riziko toho, že postupem času začnou propouštět vzduch a pivo bude znovu oxidovat. Skladování v plastových lahvích tak může výrazně narušit kvalitu piva a celé to muže dojít až k jeho znehodnocení. S plastem navíc nesouzníme ani z důvodů dodržení tradic. Naši předci plnili pivo výhradně do sudů nebo skleněných lahví a my se rozhodli tuto jejich tradici následovat.

Jsme čistě pivovar, ne restaurace

V tomto případě následujeme české přísloví, které říká: „nelze sedět jedním zadkem na dvou židlích". Sami sobě jsme se zavázali, že budeme vařit kvalitní pivo plné chuti s respektem k pivovarnickému řemeslu. Abychom dostáli tomuto nemalému slibu, soustředíme se pouze na výrobu piva a té věnujeme veškerý náš čas. Naše piva si tak vychutnáte v lokálních podnicích, které pravidelně zásobujeme. I v tomto vidíme kouzlo celé tradice. Pivo by se mělo prodávat kolem komína, kde bylo zrozeno a kde bude vždy chutnat nejvíce.

Březí Koza | Fotogalerie | Pivovar | Kontakt